Aromoterapia si sarcina
Ideile legate de pericolele folosirii anumitor uleiuri esentiale din aromaterapie in timpul sarcinii sunt controversate, insa fiindca aceasta perioada trebuie sa fie una a bucuriei si a pregatirii pentru nasterea care se apropie, este mai intelept sa evitati anumite uleiuri esentiale.
Aromaterapia poate fie foarte benefica in timpul sarcinii si ajuta la reducerea unora dintre neplaceri si suferinte.
Perioada celor noua luni de sarcina aduce, pe langa starile obisnuite de bucurie si stari de disconfort. Remediile aromaterapeutice ne ajuta sa ne echilibram din toate punctele de vedere: fizic, psihic si emotional.
Este bine stiut faptul ca pe perioada sarcinii exista cateva restrictii din punct de vedere medical, alimentar si in ceea ce priveste efortul, de care este bine sa tinem cont. Asa se intampla si in cazul uleiurilor esentiale. Nu putem folosi orice ulei, numarul acestora fiind destul de restrans.
In primul trimestru de sarcina, in afara de uleiul de lamaie pe care il puteti inhala, este recomandat sa evitatati folosirea altor uleiuri esentiale inainte de a apelala un specialist aromaterapeut, care sa aiba experienta in lucrul cu gravidele.
Din al doilea trimestru de sarcina puteti folosi si uleiurile esentiale de:
Levantica – este denumit si uleiul „anti-frica” in aceasta perioada. Este un foarte bun antidepresiv si te ajuta sa scapi de starile de anxietate si de stres, este antiseptic, analgezic, aşa ca il poti folosi cu succes atunci cand esti racita. Baile cu ulei de levantica sunt recomandate femeilor gravide, cat si celor aflate la menopauza, pentru eliminarea perturbarilor hormonale.
Eucalipt – este un decongestionant nazal extrem de util in bronsite, dar si in raceli, gripe ori infectii ale sinusului. In plus, ajuta si la circulatia sangelui, care este importanta pentru a duce nutrientii necesari catre bebelus. Favorizeaza restabilirea starii de echilibru in urma stresului, bolilor, concentreaza atentia si amplifica potentialul intelectual. Utilizat in timpul masajului, uleiul de eucalipt este eficient impotriva reumatismului, artritei si durerilor musculare.
Lamaie – este indicat in perioada in care greturile matinale isi fac simtita prezenta, la fel si varsaturile, dar sa nu uitam ca este si un foarte bun antioxidant, si fortifica sistemul imunitar. Ne ajuta sa luptam cu bolile virale (viroze respiratorii, herpes). Este un remediu excelent pentru migrene si dureri de cap, imbunatateste memoria si ne ajuta sa avem putere de concentrare mai mare. Din punct de vedere energetic ne ajuta sa fim receptivi la schimbari, sporeste creativitatea si ne ajuta sa facem fata situatiilor dificile.
Grapefruit – este cunoscut pentru proprietatile sale astringente, de stimulent limfatic si adjuvant in digestie. Ca si lamaia, este indicat in perioada in care aveti greturi. Este un tonic si stimulator psihic foarte bun, indicat in dureri de cap, gripa. Ajuta la eliminarea retentiei de apa si acelulitei.
Mandarin – este un ulei linistitor pentru sistemul nervos, fiind un foarte bun calmant si sedativ. Este antispasmodic, stimulent limfatic, are efect tonic asupra sistemului digestiv, ajutand in acelasi timp in cazurile de diaree sau constipatie. Aplicat pe piele prin masaj, este folosit pentru a preveni aparitia vergeturilor, imbunatatirea circulatiei si reducerea retentiei de lichide.
Bergamota – are proprietati antiseptice (remediu impotriva cistitei), antispasmodice, analgezice, antidepresive. Are un efect revigorant şienergizant si te va ajuta sa capeti o stare de relaxare si buna dispozitie in timpul sarcinii. Este un ulei care ridica vibratia, ajuta la recapatarea increderii in sine si a propriilor puteri, un foarte bun remediu impotriva fricii, isteriei, timiditatii.
Alte uleiuri pe care le puteti folosi sunt: arbore de ceai, ghimbir, pin, dafin, geraniu, tamaie, lemn de trandafir, neroli, santal, ylang-ylang, pachouli, mirt verde.
In timpul nasterii, este foarte importanta sustinerea din punct de vedere moral a viitoarei mame. Masajul aplicat in zona inferioara a spatelui calmeaza durerea. Cele mai eficiente uleiuri esentiale sunt: Neroli, Slavie , Levantica ele pot fi combinate sau utilizate individual.
Pentru ca in timpul nasterii simtul mirosului este foarte dezvoltat, este importanta alegerea celei mai adecvate arome. Mirosul degajat de uleiurile esentiale va crea o atmosfera calma, care va facilita nasterea copilului.
Numeroase moase utilizeaza uleiurile esentiale pentru o nastere mai usoara. Uleiurile esentiale de Trandafir , Iasomie, Ienupar, Neroli actioneaza pozitiv asupra muschiului uterin, fapt care ajuta la eliminarea placentei dupa nastere. Ele sunt eficace si in cazul depresiei care apare deseori dupa nasterea copilului.