Uleiurile Esentiale
Istoria uleiurilor esentiale este strans legata de istoria plantelor medicinale.
Inca din anul 3000 inainte de Cristos, egiptenii au inceput sa foloseasca plantele aromatice in scopuri medicinale si cosmetice, precum si la procesul de imbalsamare.
Dar ce sunt ele de fapt si cum se obtin?
Uleiurile esentiale sunt substante volatile aromatice produse de plante si pot fi extrase sub forma de lichid. Desi sunt numite uleiuri, aceste substante nu contin materii grase: o picatura pusa pe o foaie de hartie nu va lasa nicio urma, spre deosebire de uleiurile vegetale.
Extractia uleiurilor esentiale se fac prin 3 feluri: presare la rece , extractie cu solventi si distilare.
Uleiurile esentiale pot fi folosite sub diferite forme: frectie; inhalatie; baie aromatica; comprese; ingrijirea pielii si cel mai eficient, vaporizare.
Vaporizarea – e folosită pentru a diminua stresul și nervozitatea, pentru a stimula simțurile, a reda starea de bine, a relaxa, calma și a alunga depresia.
Presupune parfumarea încăperii cu esența aleasă, folosindu-se un difuzor de arome cu ultrasunete. În acest caz, 10-15 picături de ulei esențial se pun în rezervorul cu apă; totul va fi vibrat și ulterior evaporat în încăpere spre încântarea simțurilor tale.
Prin vaporizarea uleiurilor esentiale ne bucuram de propietatile uleiurilor in intregul camin. Cele mai multe din uleiuri au propietati antiseptice, antimicrobiene si antiinfectioase.
Mai mult unele dintre ele stimuleaza energia vitala. Altele ajuta la reglarea sistemului nervos, a glandelor hormonale sau la detoxifiere, permitand eliminarea toxinelor.